Svartmögel i hemmet

Oväntade utgifter är det värsta jag vet. I somras hade jag en upplevelse med svartmögel som var någonting som var just oförberett. Så jag tänkte att jag ville göra ett inlägg om hur man kan förebygga svartmögel, vad man ska kolla efter och var man kan beställa test för att upptäcka det snabbt.

Svartmögel är något som ingen vill ha i och med att det kan vara farligt och göra stor skada. Framförallt för personer med allergi kan det vara dåligt för andningen. Därför är det viktigt att man upptäcker det i tid så att konsekvenserna inte blir förstora.

Här trivs det bäst

Svartmögel i badrum och våtutrymmen är väldigt vanligt och det är inte konstigt att det uppstår. Svartmögel trivs nämligen bäst i rum som är fuktiga där kan mögel lätt uppstå och växa. Första tecken jag såg på svartmögel var symtom i badrummet och det också här det oftast börjar. Svartmögel i badrum uppstår om man inte har ett bra våtskydd. I och med att där är mycket fukt i dessa utrymmen är det ett bra ställe att börja kolla om man kan märka symtom på svartmögel.

Andra ställen som svartmögel ofta uppstår är i trä. Detsamma gäller här, precis som på andra material,  att man ofta ser mörka eller svarta ringar i träet som är en tydlig symtom på svartmögel.

Får man svartmögel i trä kan det vara ganska besvärligt att få bort. Detta uppstår främst i hus där syllar kan vara gjorda i trä, framförallt i äldre hus. Det man ska tänka på är att inte behandla det samma sätt som när man får svartmögel i badrum genom att behandla det med hjälp av ättika. Det funkar nämligen inte på svartmögel i trä. Det ska istället saneras av en professionell och absolut inte bara täckas över med färg eller liknande för då är svartmöglet fortfarande farligt.

Luftfuktigheten är viktig

Det är viktigt att ha koll på luftfuktigheten i olika rum. Har man inte det kan man se symtomen av svartmögel tydligt.

Svartmögel kan vara ganska svårt att hitta men när man väl gör det är det lätt att känna igen. Det är ofta ringar som har en mörk färg, ofta svarta. Man kan också upptäcka det då det luktar och har en väldigt distinkt lukt.

Som tur är fick jag tips på hur man kan förebygga det. Genom att få lite grundläggande information om hur man upptäcker är en bra start. Faktum är att svartmögel kan skada både hus, väggar och liknande men man kan också bli sjuk av det rent hälsomässigt. För gravida är det också viktigt att undvika det så mycket det går! Så det är viktigt att man får koll på hur man kan förebygga det så att man slipper besväret.

Jag hittade en hemsida där man kan testa om man har fått svartmögel. Sidan ger konkreta tips på hur symtomen för svartmögel är, hur man kan testa om man har fått det och hur man tar bort svartmögel. För det är ett mögel som är farligt så det är viktigt att man får bort det i tid.